9 Ιουλ 2011

Άναψε το τσιγάρο! -Κυβερνητικές παλινωδίες...


Επιτέλους, το έλυσαν κι αυτό! Βρέθηκε ο τρόπος και η ρύθμιση που θα οδηγήσουν "στην ομαλή μετάβαση προς την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος", σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Υγείας.
Στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου, αναφέρεται:
"Στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».
Μπέρδεμα! Δηλαδή, για ένα μαγαζί 300 τετραγωνικών, το 200ευρω θα δίνεται για το χώρο μέχρι 150 μέτρων!
Εξαιρετικό!
Να βγάλουμε κανα-φράγκο! Αυτό είναι το ζητούμενο! Πλήρης αδιαφορία για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών και στις μακροχρόνιες συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο... Οι πολίτες που θα υποστούν τις συνέπειες αυτών των επιλογών μέσω του παθητικού καπνίσματος είναι μάλλον απλώς παράπλευρες απώλειες για αυτούς που μας κυβερνούν...
Δυστυχώς, ελλείπει ο κρατικός μηχανισμός που θα έπρεπε να επιβάλλει το νόμο σε πολίτες που δεν τον τηρούν. Σε πολίτες που αρέσκονται να διαμαρτύρονται για την ανυπαρξία του κράτους, αλλά αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το ίδιο κράτος για το οποίο διαμαρτύρονται, πρέπει να αποτελείται από νομοταγείς και όχι μεμψιμοιρούντες πολίτες.
Απευθυνθήκαμε στους διακεκριμένους πνευμονολόγους κ. Τάσο Τσάτσο, πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και στον πνευμονολόγο Δρ Κωνσταντίνο Κωστίκα, να σχολιάσουν τη... θλιβερή επικαιρότητα των ημερών.
Ο κ. Τσάτσος μας είπε:
"Διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα στον Τύπο και με τα λίγα μαθηματικά που έμειναν ενεργά στο μυαλό μου, κάνω τους παρακάτω υπολογισμούς: Περιμένουν έσοδα, λέει , 40.000.000 € το χρόνο από 3.000 μαγαζιά που ξεπερνούν τα 300 τ.μ. σ' όλη τη χώρα! Δηλαδή, 13.333 € το χρόνο από κάθε μαγαζί, ήτοι 1.111 € το μήνα από από κάθε νυκτερινό μαγαζί! Αφήνω προς σχολιασμό από σας, τα έσοδα μιας βραδιάς!
Αλλά, ας σοβαρευτούμε λίγο... Μήπως θα ήταν σκόπιμο να μας πουν οι ειδήμονες πόσο ακριβώς κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή; Πόσο ακριβώς αξιολογείται η ανθρώπινη ζωή;
Πόσο, τέλος πάντων, στοιχίζει σήμερα στην ελληνική οικονομία η φαρμακευτική αγωγή - θεραπεία ενός ατυχούς καρκινοπαθούς;
Μήπως να υπολογίσουμε πρόχειρα την αξία της φαρμακευτικής αγωγής ενός Χρόνιου Αποφρακτικού Ασθενή;
Να σας βοηθήσω λίγο, με ένα απλό παράδειγμα: αγωγή με ένα μόνο φάρμακο σε έναν ΧΑΠίτη, 50 €/μήνα - ή 80 € με δύο φάρμακα ή 120 € /μήνα για τρία φάρμακα -που, δυστυχώς, είναι το πλέον σύνηθες- ήτοι 600 /χρόνο ή 960 ή 1440 € ή, τελικά, 6.000 έως 14.500 € /ασθενή σε 10 χρόνια! Και μην πει κανείς ότι δεν ζουν χρόνια οι ασθενείς αυτοί! Ξέρω χιλιάδες που ξεκίνησαν με ένα εισπνεόμενο φάρμακο στα 65 και σήμερα, στα 75 και 80 παίρνουν 2 και 3 και κάνουν οξυγονοθεραπεία κ.λπ. κ.λπ. Και όλα αυτά, χωρίς υπολογισμό κόστους νοσηλείας στις παροξύνσεις της νόσου, χωρίς υπολογισμό των στοιχειωδών εξετάσεων που θα του ζητηθούν ανά έτος κ.λπ. κ.λπ., για να μην υπολογίσω τις χημειοθεραπείες - ακτινοθεραπείες ή τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις.
Και, εν κατακλείδι, ας αφήσουμε τις δικαιολογίες και τους αστεϊσμούς... 
Επιτέλους, μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ΕΝΑΣ νόμος χωρίς παραθυράκια, χωρίς ελαττώματα, χωρίς μικρές υποπαραγράφους; Κι αυτός ο νόμος να αφορά την ΥΓΕΙΑ μας, τη δημόσια υγεία, την υγεία των παιδιών μας! Η ΧΑΠ, η γνωστή και ως "νόσος των καπνιστών", προβλέπεται να αναρριχηθεί στη 2η θέση των αιτιών θανάτου στην επόμενη δεκαετία! Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να επιταχύνουμε την πορεία της αυτή.
Όσον αφορά στο εισπρακτικό κομμάτι, ας απευθυνθούμε κάπου αλλού για να "πληρώσουμε" τους όρους του Μεσοπρόθεσμου και ας αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε τα περί απογόρευσης καπνού στην πραγματικότητα.
Η ανθρώπινη ζωή δεν συμψηφίζεται με εξοφλήσεις οικονομικού τύπου!".
Ο Δρ Κωνσταντίνος Κωστίκας δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Η αποτυχία εφαρμογής του αντικαπνισματικού νόμου, που αποτελεί το μόνο από τα εγχειρήματά της κυβέρνησης που δεν έχει κανένα απολύτως κόστος, είναι απλά θλιβερή.
Για να μην αναφερθεί κανείς στο τεράστιο όφελος της δημόσιας υγείας (που αντανακλάται σε τεράστιο οικονομικό όφελος, το μόνο μέγεθος που είναι σε θέση να αξιολογήσουν οι "ειδικοί").
Μια έκκληση για σύνεση, έστω την ύστατη στιγμή.
Το τραγικό, ωστόσο, είναι ότι εκείνοι που έκλιναν υπέρ της τραγικής ρύθμισης (αν και ευελπιστώ ότι στο τέλος δεν θα εφαρμοστεί) οφείλουν να είναι (και είναι) απολύτως ενημερωμένοι καθ' όλα, σχετικά με τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος... Απλά, οι πελατειακές τους δεσμεύσεις, για μία ακόμη φορά, υπερτερούν των ηθικών και λογικών επιβολών...
Και δεν νομίζω πως είναι θέμα διαφορετικών προτεραιοτήτων το να μην εφαρμόσεις ένα νόμο του κράτους από ετών... Επίσης, το ταμειακό όφελος θα είναι ευθέως ανάλογο εκείνου που εισπράττουν από τους περίφημους "επιχειρηματίες" των μεγάλων πιστών... Τίποτα! Όπως δεν εισπράττουν ούτε τους αναλογούντες φόρους για το χρήμα που διακινείται, ούτε τίποτα ανάλογο... Οπότε, θα μας σώσει το τσιγαρόσημο των 200  ευρώ /m2 ετησίως!...
Δυστυχώς, μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, ζηλεύω τους Τούρκους, γιατί κατόρθωσαν να εκμηδενίσουν το παθητικό κάπνισμα στους δημόσιους χώρους...
Ακόμη και εάν επρόκειτο να σωθεί η οικονομία της χώρας, επιλήψιμο θα ήταν, γιατί θα ήταν εις βάρος των μεσο- και μακροπρόθεσμων ανεπανόρθωτων βλαβών στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Πολλώ μάλλον τώρα, που δεν πρόκειται να αποφέρει παρά λίγα ψίχουλα, ως παραπέτασμα καπνού για την απόκρυψη των πραγματικών αιτίων της απόφασης. 
Μέχρι τότε... Smoke your myth in Greece...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου